PirosPirula.hu | Egy blog a neomaszkulinitásról és a férfias értékekről.

Hogyan b#szod el az időt, és mit tegyél ellene?

2018. 04. 08.

Idő. Az legértékesebb erőforrás, amit egy ember birtokolhat. Drágább, mint az arany, többet ér, mint a legújabb Gucci gatya ami a seggeden feszít.

Hogy lehet az, hogy az a 60 másodperc ami alatt 1 perc eltelik Neked kevésbé hatékony mint másoknak? Hogy lehet az, hogy Steve Jobs, Arnold Schwarzenegger vagy például Donald Trump több levet tudott kifacsarni az életnek nevezett savanyú gyümölcsből, mint bárki más?

 • Talán mindig siettek és mindent kétszer gyorsabban csináltak, mint más és így távolabb jutottak?
 • vagy nem siettek, csak hatékonyabban tettek-vettek?
 • vagy lelassítoták az időt?

Ezt csak kísérletezéssel lehet megtudni! Ez a kis írás pár tanáccsal szolgál Neked (és a cikk írójának egyaránt), hogyan érdemes élni az életet!

Dönts gyorsan

Az ember amikor elmegy a szupermarketbe fogkrémet vásárolni, csak nézi órákig a termékeket és nem tud dönteni. Colgate? Blend-a-med? Sensodyne? Signal? Elmex? Vademecum? Amodent? Melyiket válasszam basszameg? Miért nem lehet olyan egyszerű az élet, mint a Kádár korszakban, amikor volt “A fogkrém” oszt’ jónapot? Az ember mindig a legjobbat akarja választani. A legjobb ár/érték arányú fogkrémet, ami csillogó fehérré varázsolja a fogakat, ami megszünteti a szuvasodást. A választásnak azonban ára van: Időt töltünk a választással sőt az is lehet, hogy annyi információt kapunk az arcunkba, hogy nem tudunk dönteni. Ezt a szakirodalom úgy nevezi, hogy:

Analízis paralízis: Egy helyzet túlelemzésének állapota. A a döntéshozó túl sokat gondolkodik, és döntésképtelenné válik. Döntésképtelenséget okozhat a túl sok lehetőség, amik közül a döntéshozó nem tud választani. Ahelyett, hogy választana, és később szükség esetén korrigálna, az akkor legjobbnak látszó döntést akarja meghozni, amikor több, ugyanolyan jónak látszó lehetőség közül kell választania.

Ha végképp nem tudsz dönteni akkor dobj fel egy érmét: Ha fej, akkor a kérdésedre a válasz: Igen – ha írás, akkor a kérdésedre a válasz: Nem.

Csak akkor dönts gyorsan, ha a helyzet nem kíván sok elemzést. Ez a blog is így született: Egy kérdés fogalmazódott meg bennem: Indítsak egy blogot ahol leírhatom a gondolataim? A válasz: Miért ne?

 • csináld meg
 • ha sikerül örülsz
 • ha nem sikerül tanulsz belőle és legközelebb nem csinálod

Érdemes megfogadni:

Stratégia

Az ember millió dolgot szeretne megvalósítani az életben. A teendők között vannak fontosabbak és kevésbé fontosak is. Vannak hosszú távú célok és rövid hétköznapi teendők.

“De jó lenne végigjárni a kéktúra kiránduló útvonalat”, “De jó lenne megépíteni egy motort”, “El ne felejtsem, meg kell csinálni egy egyetemi/munhakelyi beadandó feladatatot” “Szeretnék alapítani egy céget”, “Meg kell javítani az ablakszigetelést mert beázik” “Megtanulok gitározni”, “Kockás hasat szeretnék”, “Fel kell adni a postán a neten eladott cuccot”… és még estig sorolhatnám.

A gond az, hogy az emberek a teendőket a fejükben tartják nyilván. A naponta előkerülő teendők esetén ez nem jelent gondot, mert amint belépsz a nappaliba látod, és eszedbe jut, hogy ki kell cserélni az ablak szigetelést. Az egyetemi/munkahelyi teendők is gyakran felbukkannak az elmédben, ezért ezeket véges időn belül megcsinálod.

Mi a helyzet a többi, hosszú távú, nem azonnali megoldást igénylő teendőkkel? “Kockás hasam lesz”, “Megtanulok gitározni” – szinte sosem következik be, mert elsikkad az elmédben, és nincs semmilyen mérce amivel kezelni tudod őket. Ezért a teendők és célok esetén kötelező betartani ezeket a szabályokat:

 • írd le őket – vedd le a terhet az agyadról, hogy neki kelljen ezt a hosszú listát nyilvántartania
 • tűzz ki egy határidőt – pontosan határozd meg, hogy hányadikára kell végezned. A “majd” egy rossz határidő, mert ez lényegében egyenértékű a “soha” kijelentéssel
 • keress egy mércét – hogyan méred meg, hogy megtanultál-e gitározni? hogyan méred a “kigyúrom magam” kijelentést? Kell valami egzakt adatsor, amihez alkalmazkodsz. A gitározás esetén ez lehet például egy adott dal eljátszása. “3 hónap múlva el kell játszanom a Smoke on The Water dalt”. Edzés esetén ez lehet például a testsúlyod, derékbőséged, bicepsz méreted… A mérce meghatározásakor ne vállald túl magad, mert akkor csalódott leszel, hogy a kitűzött célt nem valósítottad meg időben. Határidő esetén reális követelményeket állíts magad elé!

Hova írd le a céljaid és a teendőket? Bárhova. Vegyél egy hagyományos füzetet + tollat vagy nyiss egy Google Dokumentumot a virtuális térben. Vagy használd például a Google Naptárat a határidők nyilvántartására. Ez már a 21. század, használd a technológia vívmányait!

A másik stratégiai döntés, ami jót tesz a hatákonyságodnak a csoportosítás

Prioritás

Nem elég leírni és határidőt kitűzni a célokhoz, azokat kategorizálni is kell. Készíts 3 kategóriát és pakold tele teendőkkel őket!

 • “ma kell megcsinálni”
 • “határidős teendők”
 • “hosszú távú célok”

Bárhol készítheted a listát, akár egy Excel táblázatban is. A lényeg, hogy legyen egy lista, mert ez egy igazodási pont. A beosztás készítése közben a legnehezebb feladatot tedd legelőre: Ha megcsinálod a legfostosabb unalmas kötelezőséget, amihez egyáltalán nincs kedved, akkor máris tettél egy lépcsőfokot!

Szerencsére már vannak direkt erre a feladatra elérhető eszközök. Az egyik ilyen a Wunderlist nevű applikáció, aminek létezik sima webes és okostelefonos változata is. Itt nem csak a fenti három kategóriába sorolhatod a teendőket, hanem létrehozhatsz saját kategóriákat. Munka, otthoni teendők, bevásárló lista, bakancslista… Nagyon ajánlom!

Fókusz!

Válassz 1 db (!) feladatot és csináld végig. Tudom ez túlságosan egyértelmű tanács, de sokan úgy próbálnak meg produktívak lenni, hogy egyszerre több mindenbe belekezdenek és párhuzamosan próbálnak feladatokat megoldani. Ha egyszerre több dologra fókuszálsz, akkor csak az érzést adod meg magadnak, azt hiszed kétszer olyan hatékony vagy – valójában csak kétszer több munkát vállaltál el és lassabban is dolgozol a feladatok közötti váltogatás miatt.

A fókuszt jól kell megválasztani.

Produktív halogatás: Nincs kedved egy nehéz feladathoz hozzáfogni, ezért választasz egy könnyebb, de hasznos feladatot. Például egy munkahelyi kimutatás elkészítése helyett nekiállsz takarítani. Egy nehéz és szenvedős teendő leküzdése helyett egy jelentéktelen hangyányi kis feladatot választasz.

Fókuszálj a legnehezebb (és gyakran a legtöbb hasznot hozó) feladatra, ahogy “A szikla” is ezt teszi:

Most, hogy elolvastad ezt a bejegyzést, irány a listakészítés. Pár nap múlva pedig írd meg kommentben hogyan teljesítesz az újdonsült listáddal!