PirosPirula.hu | Egy blog a neomaszkulinitásról és a férfias értékekről.

James Clear - Atomi szokások könyv összefoglaló

2020. 12. 15.

2021-ben célul tűztem ki, hogy okosodjak, ezért elolvasom a TOP10 legjobb önfejlesztő könyvet. Ez itt az Atomi szokások című könyv összefoglalója.

Sok kicsi sokra megy

Egy versenybicikli csapat régóta meg szeretett volna nyerni egy bicikliversenyt. Hatalmas erőfeszítésnek gondolták az első hely elérését. Kaptak azonban egy új edzőt, aki máshogy gondolkodott. Ő úgy gondolta, hogy nem kell ellapátolni a Mount Everestet, nem kell hatalmas erőfeszítéseket eszközölni a siker eléréséhez. Helyette minden területen pusztán 1%-nyi fejlődést kell elérni. Egy kicsit jobban tapadó kerék, egy kicsit aerodinamikusabb váz, vagy pédául fűtött ruha, ami az izommunkát segíti. Ezek apró változtatások, viszont összeadódnak. Egy hatalmas változás helyett ez is járható út, ami sokkal könnyebb és az eredmény ugyanaz lesz.

A sok kicsi sokra megy elvet az időben is alkalmazzuk

Nagyon szép történet a fenti, ami elősegítette, hogy a versenybicikli csapat megnyerje a versenyt. Azonban tartós változást úgy lehet elérni, ha szokásainkat ismételjük. Ha minden nap csak 1%-ot fejlődünk, akkor az 1 év alatt a kiindulási állapotunknál 37-szer jobb helyzetben leszünk. Nem hiszed? Számolj utána. A matek nem hazudik. Vegyük példának a kamatos kamatot. Tegyük fel, hogy év elején 1 ft-od volt, ami minden nap 1%-nyit kamatozik. Mennyi pénzed lesz év végén? 1.01^365=37.7 ft-od. Ez bizony 37-szeres növekedés. Ha viszont minden nap 1%-kal rosszabban teljesítesz, akkor év végére lenulláztad az eredményeid.

Az eredmények nem azonnal látszanak

A könyben egy nagyon elmés hasonlatot olvashatunk: a szokások megváltoztatása olyan, mint egy jégkocka, amit elkezdenek melegíteni. Ha kezdetben -7 fokon tároltuk a fagyasztóban a jégkockát, amikor elkezdjük felmelegíteni a levegő hőmérsékletét, a jégkocka még tartja magát, semmit nem változik. Így megy egy -6,-5,-4… esetén is. Viszont amit elérjük a 0 fokot, a változás akkor kezd el látszani, ami kifejezetten drasztikus. Végig kell szenvedni az eredmények nélküli periódust, hogy aztád odaérjük az eredmények korszakába.

Fontos, hogy mit gondolunk magunkról

Ha veszünk két dohányost, akik le akarnak szokni a szipákolásról, akkor döntő különbség van aközött, hogyan válaszolnak egy egyszerű kérdésre: “Kérsz cigit?” Az egyik úgy válaszol, hogy “nem köszönöm, épp próbálok leszokni”. A másik úgy válaszol: “nem köszönöm, nem dohányzom”. A szokásaink megváltoztatásában fontos szerepe van az identitásunknak. Míg az első dohányos továbbra is dohányosként gondol magára, aki ellenáll - addig a másik dohányos rálépett a siker útjára és ő abból indul ki, hogy már nem dohányzik, ez nem az életének része. Így lehet szokásokat is leadni vagy újakat felvenni.

Az identitásunk mozgasson a cél fele. Kérdezzük meg magunktól, hogy az ideális énünk (vagy akár a példaképünk) abban a helyzetben, amiben vagyuk, mit tenne? Ő hogyan viselkedne? Erre a kérdésre nem nehéz válaszolni - és máris kaptunk egy iránymutatást, hogyan kell cselekedni.

Nem a cél a lényeg, hanem a rendszer

A siker elérése fele vezető úton mindenkinek a cél lebeg a szeme előtt. A célt, egy víziót táplálni nagyon fontos, mert ez tesz minket motiválttá, ez hajt és mágnesként maga fele gravitál, ha újra és újra felidézzük - azonban az oda fele vezető úton alkalmazott taktikákról, a rendszerről nem szabad megfeledkezni. A kialakított rendszer, a szokások visznek előre. Ha ez hiányzik, akkor sosem érjük el a céljainkat, akármennyit is álmodozunk róluk.