PirosPirula.hu | Egy blog a neomaszkulinitásról és a férfias értékekről.

Mi a PUA valójában?

2019. 03. 01.

Felhúzott álarc, vagy tényleg hasznos? A csajok hülyítése vagy személyiségformáló ténykedés?

Nagy valószínűséggel a legtöbb férfi az életének első negyedében elgondolkodik azon, hogyan lehetne az ellenkező nemhez közeledni. Mivel a 21. században élünk, ezért ezt az elmélkedést egy kis internetes kutatás is kísérheti, így az ember akarva-akaratlanul belebotlik a PUÁ-ba. Hivatalos definíció:

PUA – Pick Up Artist, magyarra fordítva: Csajozóművész. Egy olyan férfi, aki tökélyre fejlesztette kommunikációs és szociális képességeit, amit az ellenkező nemhez történő közeledésre használ fel.

Mielőtt miszlikbe robbantanánk verbális módszerekkel ennek a definíciónak a hitelességét, utazzunk vissza a múltba: A PUA valamikor az internet korai időszakában jelent meg, az első internetes fórumok legalsó bugyraiban. A 90-es években a digitális technikának köszönhetően az emberek össze tudtak gyűlni a virtuális térben, és közösségekbe tudtak szerveződni. Csak egy nicknevet (~felhasználónevet) kellett kitalálni, és megoszthattad a gondolataid, anonim módon. A témák köré épülő fórumok egy kis apró szegletében összegyűlt néhány srác/férfi akik nem értették a nőket. És amikor egy férfi nem ért valamit, akkor azt igyekszik megérteni. És bumm megszületett a PUA.

A szó elszáll, az írás megmarad – tartja a közmondás. A PUÁs srácok kísérleteinek az eredményei egyre csak gyűltek ezeken a fórumokon, és kezdtek kialakulni mintázatok. A csajozási beszámolók arról adtak tanúbizonyságot, hogy van pár “módszer” amivel nagyobb sikereket lehet elérni, mint másokkal. Érdekes módon egy bizonyos viselkedésminta imponál a nőknek – míg más viselkedésminta taszítja őket. Ezt a tudást osztotta meg sok-sok férfi egymás közt és Szent Grálként kezelték az információt, ami az internetes fórumok előtt csak szóban apáról fiúra szállt, de a PUA fórumoknak köszönhetően egy érett, fontos írott tananyaggá nőtte ki magát. Elismerem, ez a tananyag a totál kezdőknek hasznos, de hamar el kell dobni.

Egy helyen hibáztak a PUÁ-s srácok: Ez csak egy tüneti kezelés egy mélyebb problémára. Ha nem egy föld alatti atombunkerben élsz, akkor bizonyára láttál már PUA videót az interneten, ahol random fazonok magyaráznak, hogy miket kell csinálni és hogy az ő életüket milyen nagy mértékben megváltoztatta a PUA – ami lehet, hogy így van de az is lehet, hogy ez marketing. Hisz az elmúlt 10 évben gomba módra szaporodtak a PUA táborok és mindegyik hatalmas sikereket ígért a “fogyasztóknak” – többnyire horribilis áron.

Pujatábor!

Egy interneten árult PUÁs anyag vagy PUAtábor többnyire abból áll, hogy instruktorok elmagyarázzák azt, hogy “mi kell a nőknek“, és neked pedig végre kell hajtanod a megadott lépéseket. Ha táborba jelentkezel, akkor 50-80-120’000 ft-okért instruálnak az oktatók, ami terepgyakorlatokat is tartalmaz: magyarán unszolnak, hogy “Na, gyerünk menj oda a csajokhoz és mondd azt amit oktattunk neked.” Van akinek ez kell, hogy kiperkáljon 120 kilót mert csak ez helyezi rá a pszichológiai nyomást, hogy “Most már csinálni kell, hisz kifizettem csomó pénzt” és csak így tudja magát rászorítani a cselekvésre.

Két fajta ember szokott hozzányúlni a PUÁ-s anyaghoz:

  1. aki sikertelen a nőknél és megoldást keres arra hogyan közeledjen feléjük
  2. aki megoldást keres arra, hogyan közeledjen a nőkhöz

Apró különbség van a két mondat között, az elsőben benne van a “sikertelen” szó – a másodikban nincs. A sikertelen férfiak reményként tekintenek a PUÁ-ra, ami talán elhozza nekik azt ami eddig kimaradt az életükből. Egy átlag férfi pedig, aki felfedezi a PUÁ-t inkább trükkös eszközként tekint rá, amivel több punci hullhat az ember ölébe. (Erre persze egyből lecsapott a média, hogy ez “a nők kihasználása” és ezt abba kell hagyni – ezt hagyjuk, mert orbitális bullshit.)

Álarc, jelmez

A PUA mindkét férficsoport számára egy tüneti kezelést nyújt: Mindkét csoport felhúz magára egy álarcot, és ezt mutatja a nők felé, azonban belül minden változatlan. Persze ez is hoz magával pozitív személyiségbeli változásokat, hisz már írtunk arról mennyire hasznos magunkévá tenni azt az angol közmondást ami úgy szól, hogy “Fake it until you make it”, magyarul “Addig csináld amíg a részed nem lesz”. Tehát, ha elkezdesz PUÁzni lesznek sikereid, valami megváltozik benned, ha sokat csinálod, de egy idő után célszerű más utak után nézni, ami mélyebb változásokat eredményez!

Alapvetően egy geek/kockafej fiatal vagyok. Amikor először találkoztam a PUÁval, megnéztem az összes fellelhető oktatóanyagot, és elkezdtem gyakorolni. Ez azt jelentette, hogy voltam “én” és elszámoltam magamban 3,2,1 START és már “nem én” voltam, hanem valaki más. Mintha belebújtam volna egy színházi jelmezbe és abban bohóckodtam volna a lányoknak, de legbelül semmi nem változott. Persze örültem a sikereknek, mert egy biztos: A PUA segít a 0-ról az 1-re jutni. De 1-ről 2-re már nem! (Utóbbira ott van a redpill)

A csajok megérzik azt, ha te a PUÁval akarsz egyről a kettőre jutni. Idézet egy párkapcsolati blogról:

“Lány vagyok, 20 éves. Van egy (fiú) haver, velem egyidős. Neki elege lett, hogy szerinte állandóan szűznek nézik, elkezdett utánaolvasni valahol, neten, hogyan tudna tarolni a csajozás ügyében. Mert ő nem gyári hibás, és ki akarja élni magát – mondja. Csakhogy ő egy visszahúzódó, kedves, szerény srác, aki nem játssza meg magát, most meg egy rossz PUA, akinek mindez nem áll jól. Látszik, hogy nem önmagát adja. Aki nem született csajozógépnek, és magára erőlteti, az meglátszik, és ki fogják nevetni. Egy halk szavú fiúból lett egy hangosan rossz vicceket mesélő, irritáló valaki.

Annyira ellenkezik ez a személy azzal, amilyen volt, és egyáltalán nem olyan, amilyen lenni szeretne. Olyanokkal szédít minket, hogy ő csak egyéjszakásra hajt, meg olyan lányokat ribancoz le, akiket egy narancslére sem mert meghívni, mert tudja, hogy nem állnának le pont vele. De a helyzet most sem változik! Ugyanolyan, csak más színben. Nagyon látszik, hogy megjátssza magát.”

Akkor mire használható a PUA?

Két tényt nyugodt szívvel kijelenthetünk:

  • Az ellenkező nemmel való kapcsolat tanulható. A nőkkel való bánás ugyanolyan elsajátítható tudás, mint például a gitározás. Minél többet foglalkozol vele annál jobb leszel belőle. A PUA gyakoroltatja a fiatal nebulóval, hogyan kell bánni a csajokkal? Igen.
  • A PUÁsok alapeszköze, hogy odamegyünk és megszólítunk lányokat az jó és hasznos. A félénkeknek kifejezetten jó, mert trenírozza őket, ennek leküzdésére, amit egy idő után le sem kell küzdeni, mert elmúlik magától. A nem félénkeknek pedig gyakorlatként fogható fel.

Akkor mi a gond? Nem mindegy, hogy merre mutat a nyíl.

Amikor valaki PUÁzik, akkor úgy viselkedik, mint valami szórakoztató központ. Azt mondja, amit mondania kell. Betanult szövegeket, betanult viselkedésmintákat ölt magára. Egy lépéssorozatként tekint az ellenkező nemmel történő kapcsolatépítésre, amit ha végrehajt akkor – reményei szerint – a jutalom a punci lesz. A kapcsolati dinamika képzeletbeli nyila a PUÁzás során a férfi felől a nő fele mutat. A férfi akar valami a nőtől, ezt jelképezi a nyíl. “Itt nincs punci, ott van szóval akkor arra lesz az irány”.

A PUÁval az a gond, hogy a nő “nyílvesszőjével” nem foglalkozik. Pedig az is fontos lenne, hogy a nők ilyen nyílvesszője tartósan felénk mutasson (tartós vonzalom). A PUÁval meg lehet mozgatni ideig óráig ezt a kapcsolati dinamika nyílvesszőt, de tartosan biztosan nem lehet felénk irányítani.

“Hu bazeg ez kurva mély, mint a Mariana árok. Mi vagy te Platón, hogy itt filózol a nyílvesszőkrő gec :D”

…mondta a lakótársam, mikor beszélgettem vele a témáról.

A PUA miatt túlságosan elemző leszel, nem lesz soha “flow” élményed, nem leszel természetes valódban vonzó a nők számára.

Tökre úgy tűnhet, hogy a PUA felesleges és nem megy vele az ember semmire. Nem. Mindenkinek PUÁval kell kezdenie. Ez legyen a kapudrog. Itt ráérzel arra, hogy milyen érzés sikereket elérni. Emiatt egy életre ráfüggsz a témára. Viszont fél év után el kell dobni a PUÁt és kemény drogok után kell nézni.

  1. Nem értesz a nőkhöz, béna vagy, félénk vagy, apád leszart, szüleid prűdek ami átöröklődött beléd stb, stb…
  2. Jobb esetben “előképzettség nélkül” próbálkozol, kudarcot vallasz. Rosszabb esetben nem is próbálkozol és feladod.
  3. Felfedezed a PUÁt ami megadja a kezdő lökést, esetleg kiszippant a kilátástalanságból és depresszióból – kinek milyen defektje van.
  4. Élvezed a PUA adta sikereket, de tudatában vagy annak, hogy ez csak egy álarc, és a mély személyiségbeli változásokat máshol kell keresnek.
  5. Felfedezed a redpill-t.

Tanulság

Engem a PUA mentett meg. Ha ez nem lett volna, akkor egy az életét irányítani képtelen valaki lennék, aki bizonyára egy idő után feladta volna és csobbant volna egy jókora seggest az átlag alatti életet élő elkeseredett férfiak hatalmas medencéjébe. A PUA-s terepgyakorlat, az ún. “daygame” hasznos, mert ez ugyanaz a portya amire ősapáink mentek annak idején. Kezdőknek, tapasztalatlanoknak segít leküzdeni a félelmeket, segít kezdeti sikereket elérni.

Fel kell ismerni, hogy hosszútávú mély jellemfejlődést a PUA nem ad.

Hamarosan még több PUÁs írás jelenik meg az oldalon ami szépen lassan sutyiba’ áttér a pirospirulára, mint ahogy a kamasz gyerek is egyszer csak férfivá érik.